Termessz otthon környezettudatosan!

Zöldséget, gyümölcsöt termeszteni nem is olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnád. Ha megtanulsz néhány apró trükköt és pontosan ismered az egyes növények igényeit, illetve azt, hogy mikor mit is csinálj vele akkor megtapasztalhatod, milyen finom zamatos élelmiszereket tudsz a konyhaasztalra varázsolni a kertedből vagy akár az erkélyedről. A következő sorok az otthoni veteményes egyszerűségét és nagyszerűségét mutatják be, amivel még a környezeted védelméért is teszel, nem is keveset! Ha további ötleteket és veteményessel kapcsolatos tippeket szeretnél kapni, kövesd az insta vagy facebook oldalaimat, ahol rendszeresen osztok meg tartalmakat az aktuális veteményesemről.
Először is nézzük mitől is olyan nagyszerű a saját veteményes, azon kívül, hogy te termeled meg a családod számára szükséges bio zöldségeket, gyümölcsöket.
Csodálatos éghajlaton élünk, így szinte egész évben használhatod a számodra elérhető földterületet arra, hogy megtermeld, amit megeszel. Környezetvédelmi szempontból nagyon fontos, hogy mindig helyi szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyassz. Ha ezeket te termeled meg nem is kérdés, hogy minden feltételnek eleget tudsz tenni!
A saját megtermelt élelmiszereket befőzéssel, vagy más eljárásokkal el tudod tenni azokra az időszakokra, amikor az adott élelmiszert csak import áruként tudnád megvásárolni. Ez egy igazi zero waste lehetőség, hiszen a szezonban el nem fogyasztott élelmiszereket szezonon kívülre meg tudod menteni, és nem kell a messziről szállított csomagolt, vagy épp agyon tartósítószerezett árut megvásárolnod.
Nézzük melyek azok a zöldségek, amiket hazánkban könnyen megtermeszthetsz:
Az egyik legnépszerűbb a paradicsom. Nem véletlenül, hiszen egyszerűen tudsz hatalmas mennyiséget megtermeszteni belőle, akár erkélyen is! Igen, volt idő amikor nekem is „csak” egy kisebb erkélyem volt, ahol vígan eléltek a paradicsomok és a paprikák is. Nem kell más ugyanis nekik, mint napsütés és megfelelő mennyiségű víz. Vannak olyan paradicsom fajták, amik kifejezetten balkon paradicsomnak valók, mert determinált növekedésüknél fogva ideálisak ültető edényben neveléshez. (Ez nem jelenti azt, hogy a többi „nagyra nővő” paradicsom fajtákkal ne kísérletezhetnél az erkélyeden. Bátran! Nem fogod megbánni. Ezenkívül a paradicsom az egyik legsokoldalúbban eltehető zöldség.
Amit még egyszerűen termeszthetsz kertben és erkélyen egyaránt, illetve, ha lehetőséged van rá épített magaságyásban is remekül nevelhetőek. Ezek a saláták és a fűszernövények. Utóbbit akár erkéllyel nem rendelkezők is egészen nyugodtan nevelhetnek. Rengeteg féle saláta és fűszernövény közül választhatsz, aminek egyszerű a termesztése. Salátából leginkább a tépő saláta fajtákat ajánlom, mert könnyebb velük bánni és folyamatosan szüretelhetsz akár kisebb adagokat is. Emellett, ha van helyed néhány fejesedő saláta fajtával is kísérletezhetsz. A spenót és a rukkola szintén remek és egyszerű választás. Sokféleképpen felhasználhatóak a konyhádban és az étrendedben. Fűszernövények közül a személyes kedvencem a bazsalikom, amit, habár minden évben újra kell vetni (mert egynyári növény), rendesen kifizetődik vele a munka. Én két helyre is szoktam bazsalikomot vetni. Egy nagyobb cserépben nevelek egyet, ami a mindennapokra elég, illetve a veteményesben a paradicsomok között is nevelek egy nagyobb mennyiséget, ami egyrész védőnövényként használatos, illetve ősszel a paradicsom eltevéshez, illetve akár pesto készítéshez is tökéletes megoldást nyújt. A fűszernövényekkel könnyű dolgod lesz, legtöbbjük nem igényes és a telet is átvészelik. Ilyenek az oregánó rozmaring, menta (nem érdemes szabadföldbe ültetni, mert nagyon agresszívan terjeszkedik), petrezselyem (létezik úgynevezett metélő petrezselyem, amit különálló fűszernövényként is nevelhetsz), majoránna, kakukkfű Ezeken kívül még próbálkozhatsz egynyári fűszerekkel is: snidlinggel, borsikafűvel, korianderrel, kaporral. Ha többféle fűszernövényed van otthon akkor változatosabb ízekkel tudsz kísérletezni a konyhádban is. (véleményem szerint a frissfűszerekkel ízesített ételek nem csak finomabbak, de egészségesebbek is! kísérletezz te is velük!) A fel nem használt fűszernövényeidet szárítással el is tudod tenni
És akkor nézzük még mi az, amit könnyen meg tudsz termeszteni a kertedben:
Cukkini: Akár már egy növényről is tetemes mennyiség szüretelhető. Nálunk minden évben két növény kap helyet a kertben, amelyek bőven ellátják a családot cukkínivel a szezonban és kívül is!
Hagyma: Érdemes dughagymákkal próbálkoznod elsőre, azokkal nagyobb lesz a sikerélményed, de persze nyugodtan kísérletezz magvetéssel is. Van olyan hagyma fajta például a póré, amit, amúgy is csak magvetéssel tudsz nevelni. A hagymát könnyű termeszteni, akár frissen újhagymának is akár megvárhatod míg fejesedik és úgy használod fel. Viszonylag könnyű eltenni is télre.
Retek. A hónapos retek egy igazi jolly joker. Nincs vele sok macera és egy bő hónap alatt már fogyaszthatod is az ízletes retkeket. Ha nem tudtad volna a retek zöldje is ehető, kis mennyiségben tehetsz a salátádba!
Sárgarépa. Nehezebbnek tűnik, de egyáltalán nem az. Van néhány trükk, amit érdemes betartanod, de elég sok répát tudsz termeszteni akár kis helyen is!
Említsük meg azért a gyümölcsöket is, hiszen nagyon sok gyümölcs fajta van, amit ültethetsz a kertedbe, vagy az erkélyedre.
Az én kedvenc gyümölcseim: Áfonya, málna, eper, törpe vagy oszlopos gyümölcsfák (alma, barack, szilva, körte…)
Nem mehetünk el amellett, hogy ezeket a növényeket mivel érdemes permetezni. Lemosó permetezésnél egyszerűbb a dolgunk, mert sok házi permetszer tudunk keverni, de betegségek és rovarok elleni védelem esetén is vannak bio megoldások. Ezek felsorolása nagyon sokáig tartana, de a közeljövőben ígérem, írok nektek a bio növényvédelemről is vagy egy blogcikket vagy egy posztot Instagramra.
Remélem, meghoztam a kedveteket akár csak egy zöldség vagy gyümölcs ültetésére is.
Legyen termésben gazdag nyaratok!