Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért jó a fluorid mentes fogkrém?

Miért jó a fluorid mentes fogkrém?

Fogkrémválasztásnál érdemes odafigyelnünk arra, hogy az adott krém tartalmaz-e fluoridot. Ezt az anyagot alapvetően azért alkalmazzák, mert erősebbé és ellenállóbbá teszi a fogakat és gátolja a szuvasodást, viszont alapvetően ez az összetevő az idegmérgek közé sorolható. Persze kis mennyiségben nem számít komoly veszélyforrásnak, hiszen bizonyos élelmiszerekben is megtalálható, azonban folyamatos használat mellett káros hatásai lehetnek.

Nézzük is meg, mire képes a fluor:

A fluor fogakra tett pozitív hatásait egyre többen kérdőjelezik meg, hiszen mindenki tudja, hogy az elemi fluor nagyon mérgező, maró hatású, így nagy elővigyázatossággal kell kezelni, és nem szabad hagyni, hogy a bőrre vagy a szembe jusson. Használják patkánymérgekben valamint ideggázokban is.

Az Egyesült Államokban a fluorid tartalmú fogkrémek esetén kikötik, hogy a csomagoláson fel kell tűntetni az egészségügyi kockázatokat, valamint azt is, hogy lenyelését követően toxikológiai intézethez kell fordulniuk. A skandináv országokban és a volt Szovjetunió területein fogkrémekben nem is engedik az alkalmazását.

A nagy mennyiségű fluor hathat az IQ szintre, pajzsmirigy és tobozmirigy diszfunkcionalitást eredményezhet, és összefüggésbe hozták már a csontrákkal és a csontkásorodás kialakulásával is. Emellett megköti a kálciumot a szervezetben, ami szívelégtelenséghez vezethet

A fluorid a fogkrémből könnyedén felszívódik a szájnyálkahártyán keresztül, így folyamatos használata mellett fokozatosan kerülhet a szervezetbe, így érdemes a fluorid mentes, természetes fogkrémeket alkalmazni.

Keresés