Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan kezdj hozzá egy hulladékszegényebb életmódhoz?

Hogyan kezdj hozzá egy hulladékszegényebb életmódhoz?

Mostanában sokat gondolkozol azon, hogy milyen módon tudnád csökkenteni a szemeted magad körül? Akkor jó helyen jársz, hiszen itt találhatsz rengeteg hasznos dolgot, amivel elkezdheted! De hogyan is kezdj neki?! Olvasd el a blogbejegyzést, melyben sok hasznos információval lehetsz gazdagabb az első lépések tekintetében.

 

Manapság mindenhol azt olvashatod, hallhatod, hogy hogyan is élj hulladékmentes életet, de a sok információ és termék között, igazán nehéz megtalálni az egyensúlyt és kiszűrni azokat, amelyek valóban el tudnak indítani ezen az úton. Ahhoz, hogy továbbra is lelkes maradj kellenek a sikerélmények, amiket tapasztaltaim szerint csak akkor érhetsz el, ha magadhoz képest fokozatosan építed fel ezt az életmódot, akárcsak mint a fogyókúrában itt is fontos a lépésről-lépésre elv.

De mivel is kezd el?

Először is gondold végig, hogy a mostani életmódodat tekintve melyik területen érzed leginkább a késztetést arra, hogy valamit másképp csinálj, hogy ne termelj annyi szemetet. A legtöbb embert általában először a bevásárlásnál fognak el ilyen érzések. A legnagyobb problémát itt a sok felesleges egyszerhasználható műanyag zacskó jelenti, melyet igazán könnyen tudsz helyettesíteni. Rengeteg terméket találsz mindenhol, ami azt szolgálja, hogy egyáltalán, vagy nagyon kevés műanyagot vásárolj a boltokban, de fontos megjegyezni, hogy azokat a műanyagokat, amiket már megvásároltál, elhoztál a boltból, még véletlenül se dobd el, hiszen sok-sok alkalommal fel tudod még használni őket. Az első lépés, amit megtehetsz, hogy többet nem vásárolsz műanyagból készült szatyrokat. Zero waste alternatívát is csak akkor vásárolj, ha ezeket már nem tudod használni!

 

zero waste

 

És hogy milyen termékeket érdemes beszerezned?

Zöldég-gyümölcs vásárlásához, kereshetsz pamut, vászon, vagy hálós (pamuthálóból készültet keress, ne műanyagot) zsákokat, de akár, ha van rá lehetőséged, és kedved magadnak is elkészítheted régi függönyből, vagy ruhaanyagokból. És ne izgulj a boltokman manapság ez már teljesen megszokott, senki nem fog rád furán nézni, hogy mégis mit csinálsz. Ha mégis téged lesnek, az csak azért van mert azon tűnődnek, honnan vannak neked ilyen jó ki bevásárló zsákjaid!

A Zöldkuckó webshopban is találhatsz ehhez zsákokat, melyeket úgy alakítottunk ki, hogy minden szempontból praktikus legyen vásárláshoz. Két különböző oldallal rendelkezik, hogy minden igénynek megfeleljen. Az egyik oldala egy mintás pamut anyag, mely arra szolgál, hogy a hipermarketekben nyugodt szívvel feltehesd a szalagra, így az biztosan nem érintkezik az élelmiszerrel. Ez nálunk a férjemnek kifejezetten fontos szempont volt, mert őt nagyon zavarta a sima hálós zsákoknál, hogy amit belepakol azt nem védi semmi a szennyeződéstől. Így sokkal szívesebben teszi bele a zöldségeket a kosárba és a szalagra is. A másik fele pamuthálóból készült, aminek több oka is van. Elsősorban azért került így kialakításra, hogy a belepakolt élelmiszert a pénztáros is jól lássa, így nem kell kinyitnia, másodsorban pedig azért, mert ha olyan helyen vásárolsz, ahol fel kell címkézni a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor erre a részre tökéletesen fel tudod helyezni, és utána könnyedén le is tudod szedni.

Ezekbe a hálós zsákokba pékárut is nyugodtan vásárolhatsz, sőt a nagy hálós zsákot leginkább baguettek és kenyerek vásárlásra ajánlom!

Egyelőre négy méretben érhető el a webáruházban a zsák, melyek mind különböző mintát kaptak, hogy jobban meg lehessen őket különböztetni.

Ha érdekelnek a bevásárló zsákok akkor kattints ide és nézd meg őket.

 

zero waste

 

Bevásárláshoz használhatsz még különböző praktikus kiegészítőket, például egyéb vászonzsákokat, nagyobb hálós szütyőket, amibe a teljes bevásárlást bele tudod pakolni.

A vásárlással kapcsolatban fontos megemlítenem a piacokat és a csomagolásmentes boltokat, ahol a leginkább tudsz figyelni a műanyagmentességre. Ha ilyen helyre mész mindenképp gondold át a bevásárló listádat és ennek megfelelően szerelkezz fel tároló edényekkel. Nem, nem baj, ha az műanyag, nyugodtan használj régi műanyagdobozokat! 

Ha viszont te nem a többséghez tartozol, és egyáltalán nem a bevásárlással kapcsolatos szeméttermelés okoz nyugtalanságot, fejtörést, akkor kezdj nyugodtan mással. Az élet sok területén elkezdheted a változást, ahogy neked kényelmesebb! 

Számomra fontos téma még az élelmiszerpazarlás, ami szintén nagyon sokat számít a hulladéktermelés kérdésében. Ha ezzel a témával kezded el az utad, az azért nagyon szuper mert nem kell szinte semmit vásárolnod, csak a gondolkodásmódodat kell átalakítani, vagy stabilizálni a hulladékcsökkentés szemléletére.

Bármivel is kezded el az a lényeg, hogy a saját tempódban a saját igényeidhez igazodva haladj és csak addig menj el, amíg neked is komfortos a dolog, hidd el egy idő után ráérzel erre a csodálatos életmódra és amit az elején még furcsának találsz később majd alig várod hogy kipróbálhasd!

Keresés