Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
minőségi Natur Kozmetikumok és Zero Waste termékek egy helyen!

Hogyan készülj a műanyagmentes júliusra?

Hogyan készülj a műanyagmentes júliusra?

Minden évben a július egy olyan kihívásról szól, amelyben mindenki a saját szintjén próbál többet tenni azért, hogy kevesebb műanyagot használjon így csökkentve azok környezeti hatásait. Ha még csak most indulnál el az úton akkor azért, ha már minden tőled telhetőt megtettél akkor pedig azért érdemes végigolvasni ezt a pár perces cikket.

Mindig lehet még többet tenni és még jobban csinálni a zerowaste törekvéseket, de fontos szem előtt tartani, hogy az apróbb lépések több sikerélmény hoznak ezáltal hozzájárulnak, hogy a jó élmények hatására folytasd az utadat. Nem kell rögtön mindent megvonnod magadtól, hiszen úgy nem fedezed fel az apróságokat, és nem folytatod tovább. Tartsd észben, hogy a zero waste életmód csak a végső cél, amit talán sose érsz el, de low waste törekvésekkel mindig egy lépéssel közelebb kerülhetsz és minden ilyen lépés boldogsággal és megelégedettséggel fog eltölteni.

műanyagmentes

Nézzünk néhány lépést, amivel felkészülhetsz már most is a kihívásra.

Nézd át az otthonod, valószínűleg találsz egy vagy több régebbi, vagy épp nem is annyira régi kulacsot. Készítsd fel a következő hónapra őt is, és próbáld meg minél több alkalommal használni. Ez nem azt jelenti, hogy egész júliusban csak vizet ihatsz. Rengeted izgalmas italt tudsz majd készíteni magadnak mely egész nap veled lehet bárhova is mész. Hát nem nagyszerű...? Ezzel el tudod kerülni, hogy útközben PET palackos üdítőket, vizeket vásárolj, ami még mindig az egyik legtöbbet vásárolt műanyag.

Második lépésként szintén a szekrények, illetve fiókok mélyére kell nyúlnod, és minden régi, még használható zacskót szütyőt és zsákot készíts ki magadnak. Ha nem megtervezetten vásárolsz (amit egyébként szívből ajánlok), akkor ezek közül mindig legyen a táskádban és akkor nem kell a műanyag verziókhoz nyúlnod. Biztos vagyok benne, ha végig nézed az otthonod tárolóit fogsz találni erre a célra használható eszközöket, de ha mégsem és szeretnél újrahasznosítható zsákokban vásárolni ajánlom neked a közepes és kicsi hálós bevásárló zsákjainkat. A nagy zsákban akár nagyobb zöldségeket, vagy pékárukat is haza tudsz vinni. Ha te is szereted mindig tele tudni a készleteidet, akkor valószínűleg mostanra több termékből is előre be vagy tárazva. Első körben ezeket használd el, ne vegyén nem műanyagcsomagolásban lévő sampont, ha a szekrényedben még van három flakon. Akkor is ezeket használd, ha még júliusra is megmaradnak. A kihívás arra ösztönöz, hogy megreformáld a gondolkodásmódodat, így, ha elfogy az utolsó samponos flakon, utána szilárd sampon után nyúlj még akkor is, ha már vége a júliusnak. műanyagmentes

 

Ha úgy érzed te nagyobb lépésekben is vállalni szeretnéd a kihívást, akkor is azt ajánlom, hogy egyszerre csak egy területen válts. Ez lehet például a bevásárlás, az arcápolás, a fogápolás, a gyereknevelés, vagy épp a takarítás. Ott kezd, ahol te a legkényelmesebbnek tartod és ne állj meg július 31-én, letudva a kihívást, hanem folytasd tovább jövő júliusig, hogy aztán újra átgondolhasd mit tudsz még tenni azért, hogy meg inkább műanyagmentesen élj!

Használd ki ezt a pár napot, hetet, hogy végig gondolod, hogy mi az, amit már most is megteszel a környezetért és mi az, amit még nem, de megpróbálnád. Gondolj vissza arra az időre amikor még semmilyen lépést nem tettél az ügyben. Fogadok, hogy akkor is hasonló gondolatok zajlottak le benned, mint most. Hogy kezdjek bele, hogyan fogom tudni csinálni, vajon működik e így is… Az akkor nehéznek tűnő változások már a mindennapjaid része? Így lesz ez a mostani fokozat után is, csak adj magadnak időt, hogy beépüljenek az életedbe.

Sok sikert kívánok a terveidhez, bármilyen szinten is tartasz, szuper vagy!

műnyagmentes

Keresés