Madarak és fák napja PDF Nyomtatás

MADARAK

Az erdő, a mező igazi hangulatát a madarak adják.

A madarak alakja és nagysága sokféle lehet. Minden madár testét toll borítja, csőrük van és kemény, meszes héjú tojásokkal szaporodnak. Nem minden madár tud repülni, de szárnya mindegyeknek van.

Madár a nálunk nem, vagy csak állatkertben élő strucc, pingvin is.

Csőrük különböző  formájú, táplálkozásuk szerint változik. A húsevő, ragadozó  madaraknak erős, horgas a csőrük. Tudtok ilyet mondani? Pl. a sas, ölyv, héja, keselyű stb.

A magevőknek rövid, vaskos, erős csőrük van. Mondjatok ilyet! Pl. veréb, cinege, rozsdafarkú stb.

A tollak nemcsak melegítik testüket, lehetővé teszik a repülést is.

Költés előtt a madarak párt választanak, a tojó lerakja a tojásokat. Amíg a tojásokon ül azt mondják, hogy kotlik

A madarak a fészeképítés mesterei.

A legtöbb erdei madár korhadó fák üregeiben fészkel. Amikor ezeket kivágják nincs a fészkelésre alkalmas hely, ezért fészekodúkat függesztenek ki. Ezek különböző méretűek, hogy a kis cinkétől a bagolyig minden madár találjon magának megfelelőt.

Nézzétek meg a képeket és hallgassátok meg a madarak hangjait!

- varjú

- bagoly

- fácán

- gólya

- kakukk

- harkály

- vadgalamb

Tudtok néhány baromfi hangját utánozni?

MADÁRVÉDELEM

Ma a madárvédelem már nem csak a madáretetést jelenti, inkább a madár környezetének, élőhelyének megmentését. Azért fontosabb, hogy ne vágjuk ki az öreg fákat, mert a nagy lombkoronában sok madár fészket rakhat, illetve beköltözhet a fa vastag törzsének odvaiba. Télen, amikor nincs levél a fákon, láthatjátok az ágak közt a fészkeket. Ezért vigyázzunk az idős fákra, ahol ilyen nincs, helyezzünk ki madárodúkat - itt az iskola parkjában is láthattok ilyen kihelyezett odúkat. Néhány odú bemutatása.

A ragadozó  madarak sokszor elpusztulnak a magasfeszültségű vezetékektől, mert szeretnek az oszlopaikra fészkelni. Ezért az Áramszolgáltató már szigeteli az oszlopok megfelelő részét, és műfészkeket helyeznek ki a megmagasított vagy szigetelt oszlopokra. Az ilyen fészkekben főként sólymok, vércsék és gólyák laknak.

Madaraink egy része nem tölti nálunk a telet. Nem találnának elegendő táplálékot. Amikor vastag hótakaró borítja a tájat, az itthon maradottaknak nehéz ennivalóhoz jutniuk, ezért sokan elpusztulnak a téli hidegben.

Ti s tudtok segíteni az éhező madarakon úgy, hogy madáretetőt helyeztek ki az udvarra Az etetést november végén, december elején érdemes elkezdeni, mert eddig találnak természetes táplálékot. Ha kihelyezted a madáretetőt ettől kezdve folyamatosan kell etetni a madarakat, amíg véget nem ér a tél, mert számítanak az élelemre és elpusztulnak, ha abbahagyod az etetést a tél vége előtt!

Mivel etetheted a madarakat?

 • olajos magok – napraforgó, tökmag
 • dió
 • mogyoró
 • almaszeletek – almacsutka

  Néhányat itt meg is nézhettek.

FONTOS: kenyérdarabokat nem szabad etetni a madarakkal, mert az élesztős, és ezt a  madarak nem tudják emészteni.


MADÁRVONULÁS

A madarak legtöbbje évente kétszer vándorol. Az északi félgömbön a nyarak melegek, a telek hidegek, ezért a melegigényes madarak télen délre vándorolnak, ahol olyankor meleg van. Majd amikor már nálunk is melegszik az idő visszajönnek – gólyák, fecskék.

A légáramlatokból nyernek energiát, vagy ahol lehet siklórepüléssel teszik meg az utat – így nem kell a szárnyaikkal annyit verdesni és nem fáradnak el. Szép látvány amikor a madarak különböző alakzatokban repülnek. Ti is láthattátok már, pl. a vadkacsák repülését.NÉHÁNY MADÁR NÉPI NEVE

Kuvik  - halálmadár

Sárgarigó - aranymálinkó

Gerle  - gilice

Veréb  - csuri

Szajkó  - mátyásmadár

Búbospacsirta - pipiske

Fülemüle - csalogány

Csúszka - kéregfutó

Nyaktekercs - nyakforgatóMADARAK TÁPLÁLKOZÁSA

Csak a tyúk és a galambfélék eszik meg egyben a magokat. A többiek lefejtik a héjrészeket. A lehéjazáshoz segítséget használnak. Pl. a cinegék leszorítják lábujjaikkal, és csőrükkel kopácsolják ki a magot. Az énekes rigók kövekhez ütögetik a csigákat, hogy belsejükhöz férjenek.

A magféleségek emésztési ideje 2,5-12 óra, a húsfélék néhány óra, a fagyöngy 7 perc alatt megy át a szervezeten. Az énekes madarak hihetetlenül gyorsan megemésztik a táplálékot. S verebek gyomrában a legkeményebb kitinvázú bogarak is megemésztődnek egyetlen óra alatt: a cserbogárhoz 30 perc, lepkéhez 15 perc kell. Két óra alatt minden táplálék áthalad az emésztőrendszeren. A kistestű rovarevő madarak az éhezést még egy napig sem bírják!

A madarak apró kavicsokat is csipegetnek. A zúzógyomor belső  falát vastag, redős szaruréteg borítja, amely időnként leválik, a madár kiöklendezi, és a szaruréteg újraképződik. A keményebb magvak összezúzását segítik a táplálék között súrlódó pici kövecskék.

A harkályok nem találomra kopogtatják a fákat, hanem kitűnő  hallásuk segíti őket, hogy meghallják a kéreg alatti rovarrágás zaját.

A baglyok hallása is kitűnő. Bár a rágcsálók roppant halkan mocorognak, a baglyok meghallják. Tájékozódásukat segíti az a tény, hogy szemük valószínű érzékeli az infravörös sugarakat, vagyis az állatok testhőjét, és ezért szinte tévedhetetlenek a sötétben.A MADARAK SZAPORODÁSA

A tojás szabad szemmel látható egyetlen sejt.

A földön, illetve bokrokon fészkelők tojásai foltosak, pontozottak, vagyis „terepszínűek”, a rejtőzködés elősegítésére.

Feltört tojás bemutatása

A megtojt termékeny tojásban az új élet csíráját ún. kehely-, vagy bélcsíra állapotban van. Alakja kb. olyan, mint a leapadt gumilabdáé, ha egy ujjunkkal benyomjuk. Ha ilyen tojás kotló madár alá kerül, kismadár fejlődik belőle. Ha nem, a sejtek szaporodása leáll.

A vadon élő madarak legtöbbje fészekodúban költ.


TOLLAZAT

A madarak tollazatának jellegzetes színei segítik a madarak felismerését.

A madár tollai nem sűrűn egymás mellett állnak, hanem pásztákba rendezetten. Közöttük a bőr pehelytollaktól fedett. A pásztákat a bőrizmok segítségével egyenként külön-külön is felborzolhatja, pl. tollászkodáskor, amikor csőrével a farkcsík fölött álló mirigyből finom zsiradékot vesz, minden egyes tollat végighúzogat.A FÁK, AZ ERDŐ JELENTŐSÉGE

Az erdő  életközösség: a benne élő növények és állatok közössége.

A fák  és a bokrok meghatározzák az erdő élőlényeinek életét. A fák igen hosszú életűek, vannak, amelyek több száz évig is élnek.

Az erdőket arról a fáról nevezik el, amelyből a legtöbb él benne. Pl tölgyerdő, fenyveserdő stb.

Az erdők  és parkok fái tisztítják a levegőt, amit belélegzünk. Számtalan élőlénynek nyújtanak élőhelyet, táplálékot.

Vannak lombhullató  és örökzöld fák.

Mire használjuk a fákat?

- bútor

- hangszer

- tüzelő

- papírkészítés

- építkezés stb.

A fák változásai évszakonként - tabló

Fák és terméseik – párkeresés kivágott képekkel

Mire használjuk a fák terméseit?

A FÁK

Fásszárú  növények, fő részei-    gyökérzet

    • törzs
    • lombkorona

A növények, fák, erdők jelentősége.

A  növények oxigént termelnek, amire nekünk nagy szükségünk van, ahhoz hogy élhessünk.

A fák megkötik a talajt a gyökereikkel, így nem csúszik meg a hegyoldal, nem fújja el a szél a homokot. Faanyagot adnak. Mire használhatjuk a fát?


MIÉRT HULLANAK LE A FALEVELEK?

A levelek kiszűrik a fa táplálékát a napfény segítségével. Amikor ősszel már nincs elegendő napfény, a levelek nyelében egy fás réteg alakul ki, így a víz nem juthat el hozzájuk, ezért elpusztulnak, és lehullnak. Tavasszal új levelek nőnek. Csak a lombhullató fák leveli hullnak le minden évben, az örökzöldeké akár évekig is megmarad.


A FÁK  ÉLETKORÁNAK MEGHATÁROZÁSA AZ ÉVGYŰRŰK SEGÍTSÉGÉVEL.

A törzs keresztmetszete a fa életéről mesél: a növekedési gyűrűi alapján megtudhatjuk, mennyi idős, milyen gyorsan nőtt, hogyan változott időközben az éghajlat, és milyen betegségeket kellett a fának legyűrnie.

A fa életkorának meghatározásához meg kell számolni a törzs évgyűrűit.

A fa minden évben új gyűrűt növeszt. A mi éghajlatunkon a gyűrű a meleg évszakok (tavasz és nyár) alatt történt növekedést jelzi. A gyűrű  világosabb rétege a tavaszi növekedésnek felel meg. Szélesebb, mint a nyári növekedés sötétebb rétege, amely főleg támasztékul szolgál

Keskeny gyűrűk: lassú növekedés – a fa számára nehéz évek, fényhiány vagy elégtelen tápanyagellátás következménye.

Széles gyűrűk: jó növekedési feltételek, gyors növekedés

Egy nem kivágott fa életkorát egy speciális fafúró segítségével határozzák meg. Ez egy fajta dugóhúzó, amely segítségével ki lehet emelni egy henger alakú fadarabot a törzsből. Ezután meg lehet számolni a rétegeket.

Egy fájdalom mentes vizsgálat, amely csak körülbelüli eredményt ad: először megmérjük a törzs kerületét kb másfél méteres magasságban. A mérés eredményét – centiméterben megadva – elosztjuk 2,5-tel, és így megkapjuk a fa korát.MI AZ ERDŐ?

Az erdőlakó indián számára az erdő az élelemszerzés, a vadászat helye. A természetjárónak az erdőről a tiszta levegő, a madárdal jut eszébe. A fakitermelő vállalkozó az erdőben a kivágásra alkalmas fák köbökben mérhető tömegét látja.

Ebből következik, hogy sem egy facsoport, sem a fasor nem erdő – de a katonás rendben kiültetett csemeték sem jelentenek még erdőt! Az igazi erdőben a növények és az állatok természetes életközösséget alkotnak. Ehhez azonban nem bolygatott, megfelelő nagyságú terület, öreg, nagy fák jelenléte és még sok minden kell.


AZ ERDŐ  EMELETEI

Nem járt nyitott szemmel az erdőben az, aki csak fák sokaságát látja meg benne. Igaz ugyan, hogy a magasra növő fák uralkodnak itt, és határozzák meg az erdő képét, de mellettük még nagyon sokféle élőlény találja meg létfeltételeit.

Az erdőt kísérő aljnövényzetet a fák között átszűrődő  napfény élteti. A  fényhez igazodva telepednek meg az erdőben  a cserjék, füvek, virágok, mohák, zuzmók.

A következő emeletet a lágyszárúak: füvek, virágok, helyenként zsurlók és páfrányok alkotják, míg felettük bokrok, cserjék következnek. A felsőbb emeleteket a különböző magasságú, koronaszintekbe szerveződő fák képezik.

Az erdő emeletei azonban nemcsak felfelé terjeszkednek. A talajfelszín alatt a gyökerek és a sokféle élő szervezet változatos világa rejtőzködik, bár ritkábban kerül a szemünk elé.

Égövünkön a jó termőképességű talajokon kialakult lombos erdőnek akár kilenc emelete is lehet : felső, középső, alsó lombkoronaszint, cserje-, gyep-, és mohaszint – a talajban pedig felső gyökérszint, a mélyebben fekvő középső gyökérszint és a legmélyebb alsó gyökérszint.Erdő Rét

Hidegebb  melegebb

Szélcsendesebb szelesebb

Sötétebb  világosabb


AZ ERDŐ  HASZNA, ÉS VÉDETT ÉRTÉKEI

A „természet templomának” is nevezett életközösség, az erdő az ember hasznát és örömét egyaránt szolgálja.

Fa és vadállománya jelentős gazdasági érték. Szépsége, csendje, tiszta levegője felüdülést nyújt a pihenni vágyó embernek. Napjainkban mégis az erdő környezetvédő szerepe a legfontosabb.

Módosítja a táj éghajlatát. Szerepet játszik a terület vízgazdálkodásában, és a talaj védelmében. A levelek működése előnyösen változtatja meg a levegő összetételét. Megnöveli oxigén- és vízgőztartalmát, csökkenti a szén-dioxid és a por mennyiségét.

Mindez azt mutatja, hogy az erdő az ember számára nélkülözhetetlen. Területének növelése és a meglévők védelme napjaink fontos tennivalója.

Természetes erdeink mai arculatát az elmúlt évszázadok természeti erői formálták. A múlt e csodálatos örökségének megőrzésére nemzeti parkok létesültek.


NEMZETI PARKJAINK

Nemzeti park: olyan természeti terület, melynek elsődleges rendeltetése a különleges jelentőségű, természetes növény- és állattani, földtani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékek védelme, biológiai sokféleség és természeti rendszerek zavartalan működésének fenntartása, az oktatás, a tudományos kutatás és a felüdülés elősegítése.

Vagyis: ma már hallhattátok a madarak és fák jelentőségét az ember életében. A nemzeti parkok azért és olyan területeken jöttek létre, ahol kihalófélben lévő állatok és növények életét és élőhelyét kell megóvni.

Magyarországon ma már 10 nemzeti park van, és nagyon sok természetvédelmi terület. Ti is jártatok már ilyenben, pl. itt Martonvásáron a Kutatóintézet parkja is ilyen terület.

Helyezzük el a nemzeti parkok logoit Magyarország domborzati térképén!

 • Aggteleki Nemzeti Park
 • Balaton-felvidéki Nemzeti Park
 • Bükki Nemzeti Park
 • Duna-Dráva Nemzeti Park
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park
 • Fertő-Hansági Nemzeti Park
 • Hortobágyi Nemzeti Park
 • Kiskunsági Nemzeti Park
 • Körös-Maros Nemzeti Park
 • Őrségi Nemzeti Park

A nemzeti parkok szabadon látogathatók, de itt figyelmeztetnek, hogy nem tépjük le a virágokat, mert azok ott szépek, ahol élnek, nem vágjuk ki, nem tördeljük le a fákat, nem zavarjuk a fészkelő és költő madarakat és az erdő állatait!


TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK

Természetvédelmi terület: az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag, kisebb összefüggő területe, amelynek elsődleges rendeltetése egy vagy több természeti érték, illetve ezek összefüggő rendszerének a védelme. A természetvédelmi terület kijelöléséről, az azokon végezhető tevékenységekről törvény rendelkezik (1996. ÉVI LIII. törvény a természet védelméről.)

A tájnak egy elhatárolt része, ahol a terület egészét, vagy annak élővilágát eredeti állapotában meg kell őrizni.


HOGYAN VÉDHETED MEG AZ ERDŐT?


Figyelj! Járj nyitott szemmel az erdőben! Vedd észre a környezetkárosító hatásokat! Értesitsd róla a közeli természetvédelmi szervezetet!

Viselkedj! Az erdőbe gyalog, vagy kerékpárral menj! Úgy járj ott, hogy ne zavard élőlényeinek életét, nyugalmát! Ne hagyj magadról „emléket”!

Csatlakozz! Vegyél részt faültetési, madárvédelmi munkában!

Gyűjts! Gyűjtsd össze az erdőben található fém-, műanyag-, és üveghulladékot!

Takarékoskodj! Ne pazarold feleslegesen a papírt, mert az erdő fáiból származik!

Fontold meg! Környezetbarát árucikket (pl. újra felhasznált papírt) vásárolj!

Tanulj! Minél jobban ismered az erdőt, annál többet tehetsz védelméért!


HÍRDETÉS

- Mely élőlények adhatták fel ezeket az apróhirdetéseket?  Közülük egyet készítsetek el bármilyen anyagból és technikával. Az elkészült műveket holnap délelőtt kiállítjuk.

 • Hosszú farkú ragadozó albérletet keres tyúkudvar közelében. „Vörös” jeligére várom az ajánlatokat. (róka)
 • Erdőn, mezőn termő veres húsom teának, lekvárnak eladó. Árajánlatokat „Magas C-vitamin.tartalom” jeligére várom. (vadrózsa)
 • Saját házzal rendelkező puhatestű hosszú gyalogtúrákhoz társaságot keres. „Kitartó” jeligére. (csiga)
 • Piros sapkás szakember féregtelenítési munkát vállal. „Faházak” jeligére. (fakopáncs)
 • Fehér pöttyös piros kalapom farsang idejére kölcsönadom. „Trendi” jeligére. (légyölő galóca)
 • Zenész eladná megunt hegedűjét. Kizárólag hangyaszorgalmú vevőknek. (tücsök)
 • Hosszú fülű futóedzéseimhez partnert keresek. Rókák kíméljenek! (nyúl)
 • Zöldövezeti emeletes házamban lakások kiadók. Fészekrakás jeligére. (fa)
 • Saját teknőmben bérmosást vállalok! Megbízható jeligére. (teknős)
 • Fiókáimhoz pótmamát keresek. (kakukk)